Wymienniki ciepła odgrywają ważną rolę w przemyśle spożywczym w zwiększaniu bezpieczeństwa żywności. Ale w wyniku zużycia płyt oraz uszczelek, same w sobie mogą stanowić źródło problemów w zakresie jakości produktu wynikających z zakażenia krzyżowego. Inspekcja i identyfikacja wad w wymiennikach ciepła jest często kłopotliwa, niedokładna i wiąże się z ryzykiem uszkodzenia sprzętu. Opatentowana metoda inspekcji Bactoforce PastSafe umożliwia redukcję czasu przestojów oraz przeprowadzenie wiarygodnego testu wymiennika ciepła bez konieczności otwierania go.
Nasza unikalna metoda inspekcji
Bactoforce opracowało i opatentowało metodę inspekcji wymienników ciepła na miejscu bez otwierania ich, umożliwiającą bardzo dokładne i szybkie wykrycie wad w tych urządzeniach. Przepompowując płyn fluorescencyjny (przetestowany i zatwierdzony do użytku w przemyśle spożywczym) przez wymiennik ciepła, symulujemy proces produkcji i jesteśmy w stanie wykryć wszelkie pęknięcia wielkości do 2 µm Odwracając proces, jesteśmy w stanie zidentyfikować pęknięcia, które w przeciwnym razie zostałyby „zakryte” w wyniku ciśnienia oddziaływającego na płytę. Ponadto dzięki inspekcji wizualnej przy użyciu światła ultrafioletowego możemy zidentyfikować wycieki przez uszczelki.
To najlepsza metoda tej klasy jeśli chodzi o dokładność, redukcję czasu przestoju oraz uniknięcie niepotrzebnego ryzyka uszkodzenia płyt i uszczelek.
Ciśnienie i temperatura
Wraz z inspekcją wymienników ciepła, inspektorzy Bactoforce mogą monitorować czas obróbki cieplnej w instalacjach do pasteryzacji i instalacjach UHT. Mogą również dokonać wideoendoskopii modułów przetrzymywacza. Można dokonać dokładnego pomiaru takich parametrów jak ciśnienie i temperatura, dzięki czemu można zapobiegawczo kontrolować zagrożenia drobnoustrojami.
Właściwości produktu
![]() Metoda inspekcji |
![]() Wykorzystanie |
|
|
![]() Inspekcja pod kątem |
![]() Raporty |
|
|
Kontakt
Aby uzyskać więcej informacji o metodzie PastSafe, skontaktuj się z nami i umów się na nieoficjalną konsultację >>